sobota, 23 listopada, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaPrzyjaciółka przygotowuje dla męża tylko „poprawnego” Oliviera, tak jak nauczyła ją matka

Przyjaciółka przygotowuje dla męża tylko „poprawnego” Oliviera, tak jak nauczyła ją matka

Każda rodzina ma swój ulubiony przepis na popularna sałatka „Olivier”, bez której wiele osób nie może spędzić wakacji.

Jest wiele tajemnic i sztuczek, ale jedną z najbardziej udanych i interesujących opcji omówiono poniżej.

Możesz więc wypróbować ten przepis na Oliviera.

Do ugotowania potrzeba 300 gramów gotowanej kiełbasy, mniej więcej tyle samo gotowanej wędzonej kiełbasy, jednej marchewki, sześciu jajek, 4 ziemniaków, 2-3 pikli, puszki zielonego groszku z puszki i majonezu .

Pierwszy główny sekret to dwa typy bas: gotowany (występuje w wielu klasycznych wersjach), a także gotowany i wędzony. I powinno być dużo kiełbasek, żeby sałatka była mięsista. Taki produkt pokrój w małe kostki.

Drugi sekret – gotowanie warzyw. Zaleca się ugotować je z wyprzedzeniem, przynajmniej dzień przed datą przyrządzenia „Oliviera”. W takim przypadku warzywa uzyskają pożądaną gęstość i nie rozpadną się podczas krojenia.

Trzecia tajemnica to ogórki kiszone, a nie kiszone, ale kiszone, beczkowe. Dają szczególny pikantny smak i można je stosować w niewielkich ilościach. Potrzeba więcej ogórków kiszonych, co może spowodować sok z sałatki i przeciekanie.

Czwartym sekretem jest cięcie. Zaleca się pokrojenie Oliviera tuż przed podaniem, aby był jak najbardziej świeży i aromatyczny. Do sosu możesz użyć zarówno klasycznego majonezu, jak i oliwkowego lub nawet chudego, w zależności od tego, co wolisz. A domowy majonez, ugotowany z miłością, doda smaku potrawie.

Ten przepis jest bardzo skuteczny i może ci się spodobać. Ale jest wiele innych sposobów przygotowania słynnego „Oliviera”. Więc niektórzy dodają do niego gotowane mięso lub drób, wędzone szynki. Inne marynaty są zastępowane świeżymi. Są też tacy, którzy używają świeżej cebuli i ziół jako składników.

Spróbuj zrobić „Olivier” zgodnie z proponowaną recepturą i podziel się wrażeniami!

Źródło: lemurov.net

Podobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku:

Most Popular

Recent Comments