Trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy byliśmy w Turcji, ale w tym śródziemnomorskim kraju przygotowywane są niesamowite produkty mleczne. Dotyczy to szczególnie twarogu tureckiego.
Jest przygotowywany z minimalnej liczby składników.
Są tylko dwa główne: świeża dojrzała cytryna i mleko krowie.
Mleko nie musi być świeże. Co więcej, można go zastąpić kwaśnym lub zsiadłym, aby zaoszczędzić jedzenie. Dlatego mleko należy wlać do rondla i postawić na małym ogniu.
Podczas podgrzewania zsiadłego mleka konieczne jest oddzielenie miąższu cytryny z nasion i wycisnąć sok. Wlej świeżo wyciśnięty sok do podgrzewanego mleka. Im wolniej dodaje się cytrynę, tym delikatniejszy będzie twaróg turecki.
Kiedy wszystko się zagotuje, należy stopniowo schładzać patelnię. Stopniowo sam twaróg zacznie zbierać się w grudki pod wpływem kwasu cytrynowego. Kiedy przyszły twarożek w końcu opadnie na dno, przecedzić go przez gazę: jest przykryty durszlakiem.
Gdy tylko serwatka się wyczerpie, fantazyjny poczęstunek jest gotowy! W rezultacie te proste produkty pozwolą uzyskać 500 gramów twarogu i około 500 mililitrów świeżej serwatki mlecznej.
Nadaje się do tworzenia ciasta na naleśniki lub specjalne napoje sokowe.
Źródło: lemurov.net
Podoba Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: