Nie bez powodu ziemniaki są zwany drugim chlebem.
Wszystkie gospodynie domowe uwielbiają i doceniają ten produkt. W każdym domu zajmuje honorowe miejsce na stole.
Zebraliśmy dla Ciebie kilka ciekawych przepisów, w których główną rolę odgrywają ulubione ziemniaki. Można go smażyć na oleju, gotować i piec. I tak będzie pyszne.
Oto 4 przepisy na chłopskie ziemniaki, gotowane na różne sposoby, ale zawsze pyszne.
jeden. Ziemniaki gotowane, smażone na oleju.
Składniki :
- 4 łyżki. l. masło;
- sól do smaku;
- skórka z jednej cytryny (opcjonalnie).
-
Przygotowanie:
- Małe bulwy ziemniaka dokładnie opłucz, zagotuj w „mundurze”, ostudź i obierz. roztop masło na patelni, złóż ziemniaki, usmaż na wszystkich boki na złoty kolor.
- Ugotowane ziemniaki posyp solą, posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny.
- ziemniaki – 4 sztuki (duże);
- 1 cebula;
- 100 gr wędzonej karkówki (lub boczku);
- 100 gr twardego sera;
- 50 gramów masła;
- 500 gramów ziemniaków;
- pęczek pietruszki; 2 ząbki czosnku;
Pod koniec smażenia dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do ziemniaków.
2. Ziemniaki ze skórką wieprzową.
Składniki:
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej masło na patelni i usmaż posiekaną cebulę w nim do miękkości. Dodaj do tego posiekaną wieprzowinę i upiecz wszystko razem na złoty kolor.
- Zdjąć pieczeń z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Naczynie do pieczenia posmarować odrobiną masła i dodać ugotowane ziemniaki i smażoną karkówkę z cebulą.
3. Kawałki ziemniaków w piekarniku.
Składniki :
- curry smak;
- koperek suszony;
- oregano;
- sól i pieprz do smaku;
- olej roślinny.
- Umyj dokładnie bulwy ziemniaka, użyj do tego szczotki.
- Pokrojone ziemniaki przełożyć do osobnej miski, posypać przyprawami, solą i pieprzem, dodać kilka łyżek oleju roślinnego i wszystko dokładnie wymieszać.
- Połóż plastry ziemniaków na natłuszczonej blasze do pieczenia . Najpierw piecz ziemniaki w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180-190 i piecz około pół godziny do miękkości.
- 1 kg ziemniaków ;
- 4 łyżki. l. kwaśna śmietana;
- 200 ml mleka;
-
- 2 cebule;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka. l. skrobia ziemniaczana;
- 1/2 łyżeczki. chmiel-suneli;
- 1/3 łyżeczki Kurkuma;
- 1/2 łyżeczki. musztarda;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Dodajemy do tego śmietanę, chmiel-suneli, pieprz czarny, kurkumę, gotową musztardę, czosnek przepuszczony przez praskę. Posol wszystko i zamieszaj.
- Cebulę obrać i drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami, włożyć do natłuszczonego naczynia.
- Ziemniaki przykryj folią spożywczą, wstaw do piekarnika i piecz około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmij folię i lekko zrumień wierzch ziemniaków.
- 10 ziemniaków;
Gotowanie:
- Pokrój nieobrane ziemniaki na ćwiartki. Z jednego średniego ziemniaka wychodzi 6-8 plasterków.
4. Pikantne ziemniaki z cebulą.
Składniki:
Umyj i obierz ziemniaki, pokrój na 4 części (jeśli są średniej wielkości) lub na 8 części (jeśli są duże) .
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wlej zimne mleko do osobnej miski, dodaj trochę soli, dodaj skrobię i dobrze wymieszaj. Wlej sos do naczynia ziemniaczanego.
Pamiętaj, aby zachować przepisy na te potrawy.
Tak podoba ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: