środa, 4 grudnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchnia6 przepisów na pyszne mleczne galaretki i musy

6 przepisów na pyszne mleczne galaretki i musy

jeden. Galaretka mleczna

Składniki:

  • 3/4 Art. łyżki żelatyny,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2,5 szklanki mleka,
    • 3 łyżki. łyżki cukru pudru, waniliny.

      Przygotowanie:

      • Proszek żelatyny wlać przegotowaną wodą, namoczyć do miękkości w ciągu 30 minut i ściśnij.
      • Mleko zagotować, wsypać do niego cukier, zagotować, następnie zdjąć z ognia i mieszając rozpuścić w nim wyciśniętą żelatynę.
      • Gdy masa trochę ostygnie, dodaj wanilinę do smaku, wymieszaj, przecedzić przez serwetkę lub często sito do foremek ( lub szklanki) i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem umieść foremki na stole na 2-3 sekundy w gorącej wodzie i połóż galaretkę na schłodzonych talerzach.

      2. Galaretka czekoladowa

      Składniki:

      • 8 jajek,
      • 200 g cukru pudru,
      • 1 litr mleka,
      • 50 g kakao w proszku,
      • 25 g żelatyny,
      • 2 opakowania waniliny.
      • Przygotowanie:

        • Zmiel żółtka na biało z cukrem pudrem. Dodaj mleko i kakao, wcześniej rozcieńczone niewielką ilością zimnego mleka.
        • Umieść mieszaninę na małym ogniu i mieszaj, aż się zagotuje i zgęstnieje.
        • Zdjąć z ognia i bez przerwy mieszać, dodać żelatynę namoczoną wcześniej w zimnej wodzie. Gdy mieszanina ostygnie, dodać ubitą biel i wanilinę, wymieszać, wlać do foremki i odstawić w chłodne miejsce do zestalenia.

          3. Mrożona galaretka mleczna

          Składniki:

          • 0,5 litra mleka,
          • 2 łyżki stołowe. łyżka cukru pudru,
          • 25 g żelatyny,
          • szczypta wanilii.

      Przygotowanie:

        Żelatynę zalać wodą, pęcznieć. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj wanilinę.

      • Spęcznioną żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, lekko ostudzić i ubić w gęstą pianę. Porcjowane naczynia napełnić masą, odstawić w chłodne miejsce. Galaretkę podawać z syropem jagodowym, sosem owocowym lub czekoladowym.

    4. Galaretka jagodowa mleczna

    Składniki:

    • 1 łyżka. łyżka żelatyny,
    • 1/2 szklanki wody,
    • 1,5 szklanki mleka,
      • 4 łyżki. łyżki cukru pudru,
      • 2-3 łyżki. łyżki żurawiny lub innych jagód.

      Przygotowanie:

        Proszek żelatyny wlać zimną przegotowaną wodą i moczyć do zmiękczenia przez 30 minut.

      • Następnie przygotuj galaretkę mleczną, do której zagotuj mleko, dodaj cukier granulowany ( 1,5 łyżki stołowej) zagotować i mieszając rozpuścić połowę namoczonej i wyciśniętej żelatyny. Przygotowaną galaretkę mleczną przelać do schłodzonych metalowych foremek lub szklanek z warstwą ok. 5 cm, ostudzić mocno, a gdy stwardnieje, wylać na nią warstwę półpłynnej galaretki jagodowej, następnie ponownie mleko itd. Przygotuj galaretkę jagodową w następujący sposób.
      • Wycisnąć sok z żurawiny (lub innych jagód), przecedzić przez serwetkę lub drobne sito. Masę uzyskaną po wyciśnięciu soku zagotować, dodać cukier granulowany (2,5 łyżki), zagotować, usunąć pianę. Następnie odcedź bulion, dodaj połowę namoczonej i wyciśniętej żelatyny, zamieszaj, lekko ostudź i wlej sok jagodowy.

      5. Kawa mleczna w galarecie

      Składniki:

      • 2 łyżeczki naturalnej kawy,
      • 1,5 szklanki wody,
      • 2/3 szklanki mleka,
      • 3-4 łyżeczki cukru,
      • 3 łyżeczki żelatyny.

      Przygotowanie:

      • Przygotuj kawę i odcedź ją. Mleko zagotować z cukrem, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i mieszając doprowadzić do wrzenia.
      • Wymieszaj z kawą i wstaw do lodówki. Podawać z bitą śmietaną lub herbatnikami.

      6. Galaretka jogurtowa

      Składniki:

      • 30-40 g żelatyny,
      • około 125 ml wody,
      • 2 łyżki stołowe. łyżki wrzącej wody,
      • 2 litry jogurtu,
      • 100 g cukru,
      • 1/2 skórki z cytryny,
      • 1-2 st. łyżki rumu lub koniaku (do smaku).

      Przygotowanie:

        Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i wlać do jogurtu ubitego z cukrem na łaźni parowej.
      • Doprawić skórką z cytryny i rum. Wlać do wazonów spłukanych zimną wodą. Można umieścić na talerzach i przyozdobić płynną czekoladą.

      Źródło: cooku.ru

      RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments