Pyszny i prosty deser.
Do gotowania potrzebne są następujące składniki:
– jajka, 3 sztuki;
– cukier 80 g;
– mąka 150 g;
– cukier, 4 łyżki;
– proszek do pieczenia, 1 łyżeczka;
– masło 40 g;
– mleko 100 ml;
– cukier waniliowy, 5 g;
– mandarynki, 5-6 szt.
Proces gotowanie:
- W przypadku karmelu wsyp 4 łyżki cukru na suchą patelnię, włącz na średnim ogniu i odczekaj 5 – 7 minut aż się rozpuści, nie przeszkadzaj. Zmniejsz ogień i zamieszaj masę.
- Potnij mandarynki na dwie części.
- Ubij jajka z cukrem (80 g) i cukrem waniliowym, sól.
- Wlej stopione masło (można zastąpić olejem roślinnym) i mleko.
Rozłóż połówki mandarynka, podciąć.
Wypełnij ciastem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 – 40 minut.
Wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: