czwartek, 25 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaNoworoczne ciasto mandarynkowe

Noworoczne ciasto mandarynkowe

Pyszny i prosty deser.

Do gotowania potrzebne są następujące składniki:

– jajka, 3 sztuki;

– cukier 80 g;

– mąka 150 g;

– cukier, 4 łyżki;

– proszek do pieczenia, 1 łyżeczka;

– masło 40 g;

– mleko 100 ml;

– cukier waniliowy, 5 g;

– mandarynki, 5-6 szt.

Proces gotowanie:

  • W przypadku karmelu wsyp 4 łyżki cukru na suchą patelnię, włącz na średnim ogniu i odczekaj 5 – 7 minut aż się rozpuści, nie przeszkadzaj. Zmniejsz ogień i zamieszaj masę.
  • Potnij mandarynki na dwie części.
    • Ubij jajka z cukrem (80 g) i cukrem waniliowym, sól.
  • Wlej stopione masło (można zastąpić olejem roślinnym) i mleko.
  • Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ubij mikserem lub ugniataj trzepaczką.
  • Naczynie do pieczenia przykryj pergaminem i wylej karmel, rozprowadź na całym dnie.
  • Rozłóż połówki mandarynka, podciąć.

    Wypełnij ciastem.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 – 40 minut.

    Wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.

    Źródło: souspark.ru

    Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku:

    Most Popular

    Recent Comments