Oferujemy prostą metodę solenia, w wyniku której okazuje się bardzo smaczny boczek.
Składniki:
- 2 kg smalcu lub fiszbin
- 1 litr wody
- 2 główki czosnku
- 250 g soli
Jak gotować:
- Smalec pokroić na kawałki o grubości około 5-10 cm;
- Wysterylizuj szklany słoik i mocno złóż w nim kawałki boczku. Połóż między nimi czosnek i lawruszkę;
- Przygotuj marynatę z przyprawami – lavrushka, solą, pieprzem, musztardą i goździkami. Ostudź i wlej do słoika; Boczek pozostawić w temperaturze pokojowej do pukania. Następnie wstaw do lodówki na dwa tygodnie.
- Obierz czosnek. Duże zęby wyciąć, małe można zostawić w całości;
Jeśli nie masz ochoty bawić się solanką, możesz skorzystać z metody suchej. Kawałek smalcu natrzyj obficie przyprawami i zawiń w folię. Sól przez dwa tygodnie. Nie bój się używać soli, nie zabierze ona nadmiaru tłuszczu.
Źródło: duck.show
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: