sobota, 27 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaSmalec solankowy - dobry sposób na marynowanie

Smalec solankowy – dobry sposób na marynowanie

Oferujemy prostą metodę solenia, w wyniku której okazuje się bardzo smaczny boczek.

Składniki:

  • 2 kg smalcu lub fiszbin
  • 1 litr wody
    • 250 g soli
  • 2 główki czosnku
  • 5 groszków ziela angielskiego 1 łyżeczka. ziarna czarnego pieprzu
  • 5–6 liści laurowych
  • 1 łyżka. l. suszone nasiona gorczycy
  • 2 kwiatostany goździka
  • Jak gotować:

    • Smalec pokroić na kawałki o grubości około 5-10 cm;
      • Obierz czosnek. Duże zęby wyciąć, małe można zostawić w całości;

      • Wysterylizuj szklany słoik i mocno złóż w nim kawałki boczku. Połóż między nimi czosnek i lawruszkę;
      • Przygotuj marynatę z przyprawami – lavrushka, solą, pieprzem, musztardą i goździkami. Ostudź i wlej do słoika; Boczek pozostawić w temperaturze pokojowej do pukania. Następnie wstaw do lodówki na dwa tygodnie.

      Jeśli nie masz ochoty bawić się solanką, możesz skorzystać z metody suchej. Kawałek smalcu natrzyj obficie przyprawami i zawiń w folię. Sól przez dwa tygodnie. Nie bój się używać soli, nie zabierze ona nadmiaru tłuszczu.

    Źródło: duck.show

    Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku:

  • Most Popular

    Recent Comments