Zupa krem w naszym regionie to niedoceniana potrawa, która jest rzadko przygotowywana. Ale to jest szybka, zdrowa i bogata opcja na lunch.
Dzieci je uwielbiają, odnoszą się do zdrowej diety i mają tak cenne cechy, jak doskonały smak i jednolita konsystencja.
Nie musisz chodzić do restauracji, aby rozpieszczać swoją rodzinę delikatnym kulinarnym arcydziełem. W domu zupa krem okaże się równie smaczna, pozostaje tylko dobrać odpowiedni przepis.
Zupa krem z pieczarek
Prawie każde menu restauracji ma podobny przepis. Do jego przygotowania można użyć dowolnych grzybów. W przypadku gatunków leśnych danie będzie bardziej aromatyczne, ale zwykłe grzyby można kupić w każdym sklepie.
Składniki:
- 500 ml śmietanki, 20% tłuszczu;
300 g sera topionego;
1 cebula;
- pieprz i sól.
Metoda gotowania
Grzyby myje się i kroi na plasterki. Obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie podsmaż na roztopionym maśle. Pieczarki wylewa się i smaży do pojawienia się wilgoci. Wlej wodę do rondla i gotuj przygotowane składniki przez 10 minut. Następnie oddziel płyn i przerwij gęstość blenderem, aż będzie gładki. Wlej bulion z powrotem do garnka i podpal. Gdy zupa się zagotuje, dodaj śmietanę. Pozwól potrawie ponownie się zagotować, nie przerywając mieszania, i ostrożnie wprowadź ser, musi całkowicie się rozpuścić, aby zupa nabrała kremowej konsystencji. Przyprawy i sól dodaje się do smaku i po kilku minutach usuwa z ognia. Kolacja gotowa, podana zupa z ziołami i grzankami.
Zupa dyniowa
Zupę najlepiej przyrządzić jesienią podczas zbiorów dyni. Cieszy oko bogatym, jasnym kolorem i jest źródłem witamin i minerałów. Nawet małe dzieci, które nie chcą jeść warzyw, pokochają elegancki wygląd.
Składniki:
- 1 kg dyni;
-
- 200 g cebuli;
-
150 g marchewki;
- 1 kg dyni;
- 200 g cebuli;
150 g marchewki;
- 30 ml oleju roślinnego;
Metoda gotowania
Dynię należy obrać i pokroić w kostkę. Pokrój marchewki i drobno posiekaj cebulę w kostkę. Do rondla wlewa się olej i podsmaża się na nim warzywa korzeniowe. Najpierw dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, a następnie wyślij tam marchewkę. Włożyć dynię i zalać wodą, gotować, aż warzywo zmięknie. Płyn wlewa się do innego pojemnika, a gęstość przerywa się zanurzalnym blenderem do uzyskania gładkości, stopniowo dodając śmietankę. Następnie bulion jest wprowadzany w takiej ilości, że zupa nabiera kremowej konsystencji. Pojemnik jest podpalany, solony, pieprz i podgrzewany bez gotowania. Danie jedzą na ciepło z krakersami lub chlebem i ziołami.
Zupa krem brokułowa
Bardzo zdrowa i smaczna żywność, którą dietetycy radzą wszystkim bez wyjątku. Wzbogaca organizm w cenne pierwiastki i ma niską zawartość kalorii.
Składniki:
- 1 pęczek szpinaku;
- 3 szt. ziemniaki;
- 1 cebula;
- 0,5 korzenia selera;
- 30 ml oleju roślinnego;
- sól pieprz ;
- 0,6 l wody.
- 1 główka brokuła;
150 g śmietanki 20% tłuszczu;
Seler i cebulę posiekaj i smaż na oleju na patelni przez 5 minut. Ziemniaki obrać, a także pokroić w kostkę. Przygotowaną potrawę włożyć do rondla i gotować w wodzie przez 5 minut. Szpinak jest drobno krojony, brokuły są sortowane w kwiatostany. Po upływie czasu są one również umieszczane w pojemniku. Doprowadź zupę do wrzenia i podgrzewaj przez 2 minuty. Poczekaj, aż potrawa ostygnie, a następnie pokrój ją w blenderze. Po przecieraniu dodaj ciepłą śmietanę i ponownie ubij masę. Sól, pieprz i ciepło, nie dopuszczając do wrzenia.
Posiłki restauracyjne warto spróbować w domu. Urozmaicają menu i zachwycają wspaniałym smakiem i prostotą wykonania.