Pasji do czekolady nie można zignorować! To ciasto czekoladowe o idealnie zbilansowanej recepturze zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
To ciasto jest z czymś następnie! Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt połączony z kremem czekoladowym doprowadzi Twoje kubki smakowe do szaleństwa.
Składniki:
Herbatnik:
1 szklanka mąki;
1 szklanka cukru;
1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku;
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
1/2 łyżeczki grubej soli;
1 duże jajko;
1/2 szklanki mleka;
1/4 szklanki oleju roślinnego;
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
1/2 filiżanki gorącej wody (kawa).
Krem:
1 szklanka okruchów czekolady mlecznej;
1/2 szklanki śmietany;
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Metoda gotowania:
Rozgrzać piekarnik y do 180 stopni. Weź szklaną lub ceramiczną formę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem, a następnie posmaruj masłem.
Połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w misce miksera.
Dodaj jajko, mleko, olej roślinny i wanilię, następnie ugniataj w mikserze na niskich obrotach, aż będzie gładkie.
Wlej wrzątek do masy i delikatnie wymieszaj – ciasto będzie bardzo cienkie.
Wypełnij przygotowany formularz ciastem. Piecz przez 35-40 minut, sprawdź ciasto drewnianą wykałaczką pod kątem gotowości, jeśli nie ma na nim śladów – biszkopt gotowy!
Schłodź biszkopt na 10 minut w formie, a następnie kontynuuj proces chłodzenia poza foremką na talerzu.
Podczas pieczenia biszkoptu będziesz miał czas na gotowanie krem. W średnim naczyniu, przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych, rozpuść kawałki czekolady.
Ustaw kuchenkę mikrofalową na 500 W i sprawdzaj co 30 sekund, aż całkowicie się rozpuści.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj śmietanę i wanilię, następnie mieszaj, aż mieszanina nie stanie się jednorodna i przewiewna.
Rozprowadź śmietanę na biszkopcie i wstaw do lodówki.
Voila! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z przewiewnym kremem jest gotowe.