środa, 9 października, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaJeśli nie masz czym zaskoczyć swoich gości, zrób to ciasto czekoladowe. Wciągający!

Jeśli nie masz czym zaskoczyć swoich gości, zrób to ciasto czekoladowe. Wciągający!

Pasji do czekolady nie można zignorować! To ciasto czekoladowe o idealnie zbilansowanej recepturze zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

To ciasto jest z czymś następnie! Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt połączony z kremem czekoladowym doprowadzi Twoje kubki smakowe do szaleństwa.

Składniki:

Herbatnik:

  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku;

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki grubej soli;
  • 1 duże jajko;
    • 1/2 szklanki mleka;
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego;
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/2 filiżanki gorącej wody (kawa).

    Krem:

    • 1 szklanka okruchów czekolady mlecznej;
    • 1/2 szklanki śmietany;
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
    • Metoda gotowania:

      • Rozgrzać piekarnik y do 180 stopni. Weź szklaną lub ceramiczną formę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem, a następnie posmaruj masłem.
      • Połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w misce miksera.
        • Dodaj jajko, mleko, olej roślinny i wanilię, następnie ugniataj w mikserze na niskich obrotach, aż będzie gładkie.

        • Wlej wrzątek do masy i delikatnie wymieszaj – ciasto będzie bardzo cienkie.
        • Wypełnij przygotowany formularz ciastem. Piecz przez 35-40 minut, sprawdź ciasto drewnianą wykałaczką pod kątem gotowości, jeśli nie ma na nim śladów – biszkopt gotowy!
        • Schłodź biszkopt na 10 minut w formie, a następnie kontynuuj proces chłodzenia poza foremką na talerzu.

            Podczas pieczenia biszkoptu będziesz miał czas na gotowanie krem. W średnim naczyniu, przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych, rozpuść kawałki czekolady.
          • Ustaw kuchenkę mikrofalową na 500 W i sprawdzaj co 30 sekund, aż całkowicie się rozpuści.
        • Do rozpuszczonej czekolady dodaj śmietanę i wanilię, następnie mieszaj, aż mieszanina nie stanie się jednorodna i przewiewna.
        • Rozprowadź śmietanę na biszkopcie i wstaw do lodówki.

        Voila! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z przewiewnym kremem jest gotowe.

        Źródło: lifter.com.ua

    Most Popular

    Recent Comments