Czy słyszałeś o włoskich ciastach Soffioni? Wielu uważa je za jedne z najsmaczniejszych deserów.
- 1 jajko
- 1 łyżka. l. skórki cytryny
- 1 jajko
- 1 g waniliny
- W głębokiej misce połącz skórkę z cytryny z cukrem i jajkiem.
- Ubijaj do rozpuszczenia cukru, następnie dodaj stopione, ale schłodzone masło
- Do masy wsyp mąkę, zagniataj ciasto.
- Powstałe ciasto wstaw do lodówki na 29 minut, zawijając w folię.
- Wyjmij je po ostygnięciu do lodówki i podziel ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę i ułóż ją w płaski kwadrat.
- Przecieraj twaróg przez metalowe sito o oczkach około 1,5-2 mm, aż będzie jednorodny. Następnie wymieszaj z cukrem, żółtkiem i wanilią do uzyskania gładkiej masy. Ubij białko na gęstą pianę, włóż śmietanę twarogową, równomiernie wymieszaj.
- Powstały krem umieść w foremkach, w których ciasto jest już wyłożone, i zawiń wiszące brzegi wewnątrz każdej ciasto.
- Wstawić wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 30-35 minut.
- 40 g cukru
- 150 g mąki 25 g masło
Składniki śmietanki
200 g twarogu
50 g cukru
Jak przygotować
Nadzienie:
Źródło: duck.show