piątek, 26 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaWłoski przysmak z prostego twarogu.

Włoski przysmak z prostego twarogu.

Czy słyszałeś o włoskich ciastach Soffioni? Wielu uważa je za jedne z najsmaczniejszych deserów.

Składniki na ciasto

  • 1 jajko
    • 40 g cukru
        150 g mąki 25 g masło
      • 1 łyżka. l. skórki cytryny

      Składniki śmietanki

      200 g twarogu

    50 g cukru

  • 1 jajko
  • 1 g waniliny
  • Jak przygotować

    • W głębokiej misce połącz skórkę z cytryny z cukrem i jajkiem.
    • Ubijaj do rozpuszczenia cukru, następnie dodaj stopione, ale schłodzone masło
    • Do masy wsyp mąkę, zagniataj ciasto.
    • Powstałe ciasto wstaw do lodówki na 29 minut, zawijając w folię.
    • Wyjmij je po ostygnięciu do lodówki i podziel ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę i ułóż ją w płaski kwadrat.

    Nadzienie:

    • Przecieraj twaróg przez metalowe sito o oczkach około 1,5-2 mm, aż będzie jednorodny. Następnie wymieszaj z cukrem, żółtkiem i wanilią do uzyskania gładkiej masy. Ubij białko na gęstą pianę, włóż śmietanę twarogową, równomiernie wymieszaj.
    • Powstały krem umieść w foremkach, w których ciasto jest już wyłożone, i zawiń wiszące brzegi wewnątrz każdej ciasto.
    • Wstawić wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 30-35 minut.

    Źródło: duck.show

Most Popular

Recent Comments