Wiesz, że robione są klasyczne serniki ze świeżego sera, którego zawartość tłuszczu nie powinna być niższa niż 9%? Do tego dania idealna jest włoska ricotta.
Sprawia, że ciasta serowe są delikatne, lekkie i przewiewne. Zaleca się podawać je z bananami, miodem lub dżemem.
Oto, czego potrzebujesz:
- 500 gr ricotta;
- 1 jajko;
- 2 łyżki. l. mąka;
- 3 łyżki. l. cukier;
- masło do smażenia
- cukier puder, dżem, miód (opcjonalnie) – do dekoracji.
- 3 g soli;
Przygotowanie:
Wymieszaj ricottę, żółtko, mąkę, cukier i sól.
Ciastka serowe przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć na złoty kolor.
Następnie włóż ciastka serowe do nagrzanego piekarnika na kolejne 5 minut.
Ułóż przygotowane serniki na talerzu, udekoruj dżemem lub posyp cukrem pudrem.
Oto 3 kolejne najlepsze desery z twarogu, z których Twój organizm skorzysta.
Lubisz ciasta serowe? Pamiętaj, aby zapisać ten przepis dla siebie!
Podobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: