piątek, 19 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaPrzepis na włoskie serniki: jak nasz, ale z jedną cechą szczególną

Przepis na włoskie serniki: jak nasz, ale z jedną cechą szczególną

Wiesz, że robione są klasyczne serniki ze świeżego sera, którego zawartość tłuszczu nie powinna być niższa niż 9%? Do tego dania idealna jest włoska ricotta.

Sprawia, że ciasta serowe są delikatne, lekkie i przewiewne. Zaleca się podawać je z bananami, miodem lub dżemem.

Oto, czego potrzebujesz:

  • 500 gr ricotta;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki. l. mąka;
  • 3 łyżki. l. cukier;
    • 3 g soli;
    • masło do smażenia
    • cukier puder, dżem, miód (opcjonalnie) – do dekoracji.

    Przygotowanie:

    Wymieszaj ricottę, żółtko, mąkę, cukier i sól.

    Ciastka serowe przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć na złoty kolor.

    Następnie włóż ciastka serowe do nagrzanego piekarnika na kolejne 5 minut.

    Ułóż przygotowane serniki na talerzu, udekoruj dżemem lub posyp cukrem pudrem.

    Oto 3 kolejne najlepsze desery z twarogu, z których Twój organizm skorzysta.

    Lubisz ciasta serowe? Pamiętaj, aby zapisać ten przepis dla siebie!

    Źródło: lifter.com.ua

    Podobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku:

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments