Home Kuchnia Babuni ciasto wiśniowe

Babuni ciasto wiśniowe

0
154

Herbata z ciasta wiśniowego jest jedną z najbardziej żywe wspomnienia z dzieciństwa. Jednak moja babcia nadal nie pozwala mi wracać do domu, dopóki nie zjem przynajmniej kęsa. Jeszcze lepiej, dwa!

Z przyjemnością dzielę się przepisem.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 art. cukier
  • 2 łyżki … mąka
  • 1 łyżka … l. śmietana
  • 1 godz. . l. proszek do pieczenia
  • 2 łyżki … l. skrobia
  • 600 g świeże wiśnie
  • Przygotowanie:

    • Do przesianej mąki dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
    • Dalej – seria jajek, śmietany i wstępnie zmiękczonego masła. Ciasto powinno być gładkie.
    • Owiń jedną trzecią ciasta w folię i włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
    • Spód formy przykryj papierem do pieczenia, wyłóż ciasto nie zapominając o bokach (wysokość powinna wynosić około 2 cm).
    • Przygotowane wiśnie (umyte, wypestkowane i bez nadmiaru soku) lekko posyp skrobią. Ułóż w formie, rozprowadzając po całym obszarze.
    • Natrzyj zamrożone ciasto na wierzch.
    • Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upewnij się, że wierzch jest dobrze zarumieniony.

    Napijemy się herbaty?

    Źródło: duck.show

    Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: