niedziela, 24 listopada, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaCiasto z Czarnego Lasu: łatwe do wykonania i niezrównany smak

Ciasto z Czarnego Lasu: łatwe do wykonania i niezrównany smak

Ciasto z Czarnego Lasu jest bardzo łatwe do wykonania, ale jakie jest lekkie, przewiewne i pyszne.

Składniki:

  • 250 gr. mąka;
  • 150 gr. cukier;

  • 50 gr. kakao w proszku;

  • 150 ml mleka;

  • 35 ml oleju;
    1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 6 jaj;
  • 1 ampułka esencji waniliowej.

Składniki na syrop:

  • 100 ml soku wiśniowego;
  • 50 ml likieru wiśniowego;
    • 150 ml wody .


    • Składniki do nadzienia:

      • 500 ml śmietanki 38% ;
      • 150 gr. czereśnie bez pestek;
      • 100 gr. pestki wiśni;

        50 gr. wiśnie;

      • 50 gr. cukier puder;

      • 2 łyżki skrobi.

      Ciasto można podać natychmiast, ale zaleca się pozostawić do namoczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub lepiej na noc. Przed podaniem lepiej jest wyjąć go wcześniej z lodówki, około 2-3 godzin – tylko w tym przypadku cały bukiet smaków czarnego lasu jest w pełni ujawniony.

      Smacznego!

      Źródło: lifter.com.ua

      Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym z Facebooka:

    Most Popular

    Recent Comments