Ciasto z Czarnego Lasu jest bardzo łatwe do wykonania, ale jakie jest lekkie, przewiewne i pyszne.
Składniki:
- 250 gr. mąka;
- 35 ml oleju;
150 gr. cukier;
50 gr. kakao w proszku;
150 ml mleka;
- 1 opakowanie proszku do pieczenia;
- 6 jaj;
- 1 ampułka esencji waniliowej.
Składniki na syrop:
- 150 ml wody .
-
Składniki do nadzienia:
- 500 ml śmietanki 38% ;
- 150 gr. czereśnie bez pestek;
100 gr. pestki wiśni;
50 gr. wiśnie;
50 gr. cukier puder;
2 łyżki skrobi.
Ciasto można podać natychmiast, ale zaleca się pozostawić do namoczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub lepiej na noc. Przed podaniem lepiej jest wyjąć go wcześniej z lodówki, około 2-3 godzin – tylko w tym przypadku cały bukiet smaków czarnego lasu jest w pełni ujawniony.
Smacznego!
Źródło: lifter.com.ua
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym z Facebooka: