wtorek, 23 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaUrodzinowa sałatka z zaledwie czterema składnikami. Przepis znaleziony w antycznym magazynie kulinarnym

Urodzinowa sałatka z zaledwie czterema składnikami. Przepis znaleziony w antycznym magazynie kulinarnym

Zauważono, że najsmaczniejsze są sałatki, w których ilość składników jest niewielka.

Powodem jest organiczne połączenie smaku różnych składników. Marynowana cebula i mięso dodadzą pikantnych nut danie.

Do gotowania potrzebne są następujące składniki:

  • filet z kurczaka, 300 g;
  • łuk, 1 sztuka;
  • jajka, 3 szt.;
  • pomidor, 1 szt .;
  • cukier, 1 łyżka;
  • ocet, 2 łyżki;
  • majonez, 2 łyżki;
  • sól pieprz.

Jak gotować:

  • Jajka należy ugotować i pokroić w kostkę;
  • Pomidora pokroić w kostkę (aby sałatka nie kapała w przyszłości, pomidora przeciąć na dwie połówki, usunąć część nasion z środek małą łyżeczką, a następnie pokrój);
  • Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, dodać do niej cukier i ocet, odstawić do marynowania;
  • Mięso z kurczaka zagotować w wodzie z dodatkiem soli i przypraw, następnie schłodzić i pokroić w kostkę;
  • Wyciśnij cebulę, aby pozbyć się octu.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw majonezem i podawaj.

Sałatka będzie mają ciekawszy smak, jeśli cebula jest czerwona (też jest to potrzebne wstępnie marynować). Mięso z kurczaka można wędzić lub upiec w piekarniku – to wzbogaci smak sałatki oryginalnymi, pikantnymi nutami.

    Niektórzy lubią dodawać trochę kostki ser do naczynia.

    Źródło: duck.show

    Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym z Facebooka:

Most Popular

Recent Comments