czwartek, 25 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaDomowe ciasto z orzechami: głównym „chipsem” jest śmietana

Domowe ciasto z orzechami: głównym „chipsem” jest śmietana

Chcesz rozpieszczać całą rodzinę? Złap ten przepis.

Ciasto na nim okazuje się delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Ale główna atrakcja – w kremie.

Do ciast:

  • 6 białek;
    6 łyżek cukru;
      4 łyżki mąki;
        1 łyżeczka proszku do pieczenia;
        10 jadalni łyżek ziemi orzechy.

        Składniki śmietanki:

        • 6 żółtych tkov;

        • 120 gr. miękkie masło;

        • 120 gr. cukier puder;
        • cukier waniliowy;
        • 2 łyżki mielonych orzechów.

            Składniki syropu:

                200 ml. woda;

                5 łyżek cukru;

              • cukier waniliowy.

              Do glazury:

              • sto gr . czekolada;
              • 2 łyżki masła.

              • Białka ubić na strome szczyty, dodać cukier, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

                Naczynie do pieczenia musi mieć 20 cm średnicy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz skórkę do miękkości. Sprawdź gotowość wykałaczką.

                Gotowanie śmietany.

                Umieść 6 żółtek razem z cukrem pudrem na łaźni parowej, ciągle mieszając. Kiedy zaczną gęstnieć, wyłącz ogrzewanie i pozwól mieszaninie ostygnąć.

                Dodaj miękkie masło i dobre zamieszanie. Następnie dodaj cukier waniliowy i orzechy.

                Syrop do gotowania .

                Wlej wodę i cukier ogień i pozwól mu się zagotować. Dodaj wanilinę i zdejmij z ognia.

                Czekoladę rozpuść, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

                Kładzenie ciasta.

                Pokrój ciasto na trzy części i każdą z nich nasącz syropem i posmaruj kremem . Polej ciasto lukrem.

                Bon Appetit.

                Jakie jest Twoje ulubione ciasto?

              Źródło: lifter.com.ua

              Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym z Facebooka:

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments