Prawdziwy dżem!
O pieczonych jabłkach wiedzą wszyscy. Ale pieczone gruszki smakują równie dobrze.
Ponadto do gruszek można wybrać prawie dowolne nadzienie: od twarogu po orzechy z miodem.
Gruszki według tego przepisu można bezpiecznie podawać na świąteczny stół ze względu na ich bogaty smak i soczystość.
Brać:
- płatki owsiane – 1 szklanka;
- migdały lub inne orzechy – 70 g;
- cynamon – ¼ łyżeczki;
- masło – 50 g;
- rodzynki – 3 łyżki łyżki;
- gruszki – 4 sztuki;
- miód, jogurt – do smaku.
- cukier trzcinowy – 0,4 filiżanki ;
Metoda gotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W misce wymieszaj płatki owsiane, cukier, migdały, masło i cynamon, wymieszaj do uzyskania gładkości, a następnie dodaj rodzynki. Umyj gruszki, przekrój na pół i pokrój rdzeń.
- Połóż gruszki na blasze do pieczenia, posmaruj je roztopionym masłem. Teraz wypełnij środek gruszek mieszanką owsianą.
- Piec gruszki przez 25 minut, aż będą miękkie, a nadzienie lekko zarumienione. Do podania posyp miodem i jogurtem.
-
Czy próbowałeś pieczonych gruszek?
Źródło: lifter.com.ua
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku:
RELATED ARTICLES