jeden. Galaretka mleczna
Składniki:
- 3/4 Art. łyżki żelatyny,
- 1/2 szklanki wody,
- 2,5 szklanki mleka,
-
- 3 łyżki. łyżki cukru pudru, waniliny.
- Proszek żelatyny wlać przegotowaną wodą, namoczyć do miękkości w ciągu 30 minut i ściśnij.
- Mleko zagotować, wsypać do niego cukier, zagotować, następnie zdjąć z ognia i mieszając rozpuścić w nim wyciśniętą żelatynę.
Przygotowanie:
Gdy masa trochę ostygnie, dodaj wanilinę do smaku, wymieszaj, przecedzić przez serwetkę lub często sito do foremek ( lub szklanki) i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem umieść foremki na stole na 2-3 sekundy w gorącej wodzie i połóż galaretkę na schłodzonych talerzach.
2. Galaretka czekoladowa
Składniki:
- 8 jajek,
- 200 g cukru pudru,
- 1 litr mleka,
- 50 g kakao w proszku,
- 25 g żelatyny,
- 2 opakowania waniliny.
Przygotowanie:
- Zmiel żółtka na biało z cukrem pudrem. Dodaj mleko i kakao, wcześniej rozcieńczone niewielką ilością zimnego mleka.
-
- Umieść mieszaninę na małym ogniu i mieszaj, aż się zagotuje i zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i bez przerwy mieszać, dodać żelatynę namoczoną wcześniej w zimnej wodzie. Gdy mieszanina ostygnie, dodać ubitą biel i wanilinę, wymieszać, wlać do foremki i odstawić w chłodne miejsce do zestalenia.
3. Mrożona galaretka mleczna
Składniki:
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki stołowe. łyżka cukru pudru,
- 25 g żelatyny,
- szczypta wanilii.
-
- 8 jajek,
- 200 g cukru pudru,
- 1 litr mleka,
- 50 g kakao w proszku,
- 25 g żelatyny,
- 2 opakowania waniliny.
- Zmiel żółtka na biało z cukrem pudrem. Dodaj mleko i kakao, wcześniej rozcieńczone niewielką ilością zimnego mleka.
- Umieść mieszaninę na małym ogniu i mieszaj, aż się zagotuje i zgęstnieje.
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki stołowe. łyżka cukru pudru,
- 25 g żelatyny,
- szczypta wanilii.
Przygotowanie:
Zdjąć z ognia i bez przerwy mieszać, dodać żelatynę namoczoną wcześniej w zimnej wodzie. Gdy mieszanina ostygnie, dodać ubitą biel i wanilinę, wymieszać, wlać do foremki i odstawić w chłodne miejsce do zestalenia.
3. Mrożona galaretka mleczna
Składniki:
Przygotowanie:
- Spęcznioną żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, lekko ostudzić i ubić w gęstą pianę. Porcjowane naczynia napełnić masą, odstawić w chłodne miejsce. Galaretkę podawać z syropem jagodowym, sosem owocowym lub czekoladowym.
Żelatynę zalać wodą, pęcznieć. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj wanilinę.
4. Galaretka jagodowa mleczna
Składniki:
- 1 łyżka. łyżka żelatyny,
- 1/2 szklanki wody,
- 1,5 szklanki mleka,
-
- 4 łyżki. łyżki cukru pudru,
- 2-3 łyżki. łyżki żurawiny lub innych jagód.
Przygotowanie:
- Następnie przygotuj galaretkę mleczną, do której zagotuj mleko, dodaj cukier granulowany ( 1,5 łyżki stołowej) zagotować i mieszając rozpuścić połowę namoczonej i wyciśniętej żelatyny. Przygotowaną galaretkę mleczną przelać do schłodzonych metalowych foremek lub szklanek z warstwą ok. 5 cm, ostudzić mocno, a gdy stwardnieje, wylać na nią warstwę półpłynnej galaretki jagodowej, następnie ponownie mleko itd. Przygotuj galaretkę jagodową w następujący sposób.
Proszek żelatyny wlać zimną przegotowaną wodą i moczyć do zmiękczenia przez 30 minut.
Wycisnąć sok z żurawiny (lub innych jagód), przecedzić przez serwetkę lub drobne sito. Masę uzyskaną po wyciśnięciu soku zagotować, dodać cukier granulowany (2,5 łyżki), zagotować, usunąć pianę. Następnie odcedź bulion, dodaj połowę namoczonej i wyciśniętej żelatyny, zamieszaj, lekko ostudź i wlej sok jagodowy.
5. Kawa mleczna w galarecie
Składniki:
- 2 łyżeczki naturalnej kawy,
- 1,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki mleka,
- 3-4 łyżeczki cukru,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
- Przygotuj kawę i odcedź ją. Mleko zagotować z cukrem, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Wymieszaj z kawą i wstaw do lodówki. Podawać z bitą śmietaną lub herbatnikami.
-
6. Galaretka jogurtowa
Składniki:
- 30-40 g żelatyny,
-
- około 125 ml wody,
-
- 2 łyżki stołowe. łyżki wrzącej wody,
-
- 2 litry jogurtu,
- 100 g cukru,
- 1/2 skórki z cytryny,
-
- 1-2 st. łyżki rumu lub koniaku (do smaku).
-
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i wlać do jogurtu ubitego z cukrem na łaźni parowej.
- Doprawić skórką z cytryny i rum. Wlać do wazonów spłukanych zimną wodą. Można umieścić na talerzach i przyozdobić płynną czekoladą.
-
- Przygotuj kawę i odcedź ją. Mleko zagotować z cukrem, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Wymieszaj z kawą i wstaw do lodówki. Podawać z bitą śmietaną lub herbatnikami.
6. Galaretka jogurtowa
Składniki:
- 30-40 g żelatyny,
- około 125 ml wody,
- 2 łyżki stołowe. łyżki wrzącej wody,
- 2 litry jogurtu,
- 100 g cukru,
- 1/2 skórki z cytryny,
- 1-2 st. łyżki rumu lub koniaku (do smaku).
Przygotowanie:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i wlać do jogurtu ubitego z cukrem na łaźni parowej.
- Doprawić skórką z cytryny i rum. Wlać do wazonów spłukanych zimną wodą. Można umieścić na talerzach i przyozdobić płynną czekoladą.
Źródło: cooku.ru
RELATED ARTICLES