Ciasto jest przewiewne i dobrze nasączone sokiem z nadzienia !
Składniki:
- Soda – 1/2 łyżeczki.
- Sól – 1/2 łyżeczki.
- Filet z kurczaka – 800 g
- Ziemniaki – 2 szt.
- Cebula (czerwona) – 1 szt.
- Pieprz czarny (masło mielone – 50 g
Przygotowanie :
- Robimy ciasto: do śmietany dodajemy sodę i sól.
- Wymieszaj śmietanę z miękką margaryną. Dodaj mąkę (na oko) do powstałej masy, aby ciasto było elastyczne, jak plastelina i nie przylegało do dłoni. Ciasto odstawić na 15 minut.
- Potnij pierś kurczaka na małe kawałki.
- Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj do piersi z kurczaka. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do powstałego wypełnienia.
- Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Bierzemy trochę ciasta i robimy naleśniki wielkości dłoni. Włóż wypełnienie do środka. Zwiń w formie półzamkniętego kosza, ślizgając się po krawędziach (zostaw wolną przestrzeń pośrodku).
Podobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: