sobota, 20 kwietnia, 2024
No menu items!
Strona głównaKuchniaKurniki są lepsze niż jakiekolwiek ciastka lub ciasta

Kurniki są lepsze niż jakiekolwiek ciastka lub ciasta

Ciasto jest przewiewne i dobrze nasączone sokiem z nadzienia !

Składniki:

  • Śmietana – 200 g
  • Margaryna – 250 g
  • Mąka
    • Soda – 1/2 łyżeczki.
    • Sól – 1/2 łyżeczki.
    • Filet z kurczaka – 800 g
    • Ziemniaki – 2 szt.
    • Cebula (czerwona) – 1 szt.
    • Pieprz czarny (masło mielone – 50 g

    Przygotowanie :

    • Robimy ciasto: do śmietany dodajemy sodę i sól.
    • Wymieszaj śmietanę z miękką margaryną. Dodaj mąkę (na oko) do powstałej masy, aby ciasto było elastyczne, jak plastelina i nie przylegało do dłoni. Ciasto odstawić na 15 minut.
    • Potnij pierś kurczaka na małe kawałki.
    • Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj do piersi z kurczaka. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do powstałego wypełnienia.
    • Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    • Bierzemy trochę ciasta i robimy naleśniki wielkości dłoni. Włóż wypełnienie do środka. Zwiń w formie półzamkniętego kosza, ślizgając się po krawędziach (zostaw wolną przestrzeń pośrodku).
  • Rozłóż na blasze pergamin natłuszczony olejem roślinnym. Powstałe kurniki rozkładamy na papierze.
  • Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy funty kurczaka przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
  • Źródło: cooku.ru

    Podobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku:

  • Most Popular

    Recent Comments