Herbata z ciasta wiśniowego jest jedną z najbardziej żywe wspomnienia z dzieciństwa. Jednak moja babcia nadal nie pozwala mi wracać do domu, dopóki nie zjem przynajmniej kęsa. Jeszcze lepiej, dwa!
Z przyjemnością dzielę się przepisem.
Składniki:
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dalej – seria jajek, śmietany i wstępnie zmiękczonego masła. Ciasto powinno być gładkie.
- Owiń jedną trzecią ciasta w folię i włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
- Spód formy przykryj papierem do pieczenia, wyłóż ciasto nie zapominając o bokach (wysokość powinna wynosić około 2 cm).
- Przygotowane wiśnie (umyte, wypestkowane i bez nadmiaru soku) lekko posyp skrobią. Ułóż w formie, rozprowadzając po całym obszarze.
- Natrzyj zamrożone ciasto na wierzch.
- Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upewnij się, że wierzch jest dobrze zarumieniony.
Napijemy się herbaty?
Źródło: duck.show
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: