Wolisz desery, ale od potraw bogatych w skrobię? Świetnie, w naszym obecnym przepisie absolutnie nie ma mąki ani kaszy manny.
Dzięki temu jogurt ciasto wychodzi słodkie, zwyczajne do wykonania, ekonomiczne i puszyste jak chmura!
- 4 jajka
- 400 g jogurtu greckiego
Produkcja:
- Oddziel białka od żółtek. Ubij razem żółtka i cukier.
- Delikatnie ugniataj ciasto trzepaczką.
- Przykryj formularz pergaminem. Wlej do niego ciasto.
- To wszystko, idealna uczta jest gotowa.
Do konsystencji dodaj jogurt, skrobię i skórkę z cytryny . Mieszaj, aż będzie gładkie.
Białka ubij mikserem do uzyskania nieprzeniknionej piany. Nawiasem mówiąc, sok z cytryny niewątpliwie pomoże przyspieszyć proces, zwiększyć rozmiar i ustabilizować nieważką masę. Jak tylko białko zacznie się pienić, dodaj kilka kropel soku z cytryny lub kwasu cytrynowego na czubek noża.
- Dodaj pianę do miski jogurtu i żółtek.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piec ciasto przez 45 minut.
Udekoruj wierzch ciasta słodkim proszkiem jak chcesz.
Źródło: duck.show
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: