Home Kuchnia Jeśli nie masz czym zaskoczyć swoich gości, zrób to ciasto czekoladowe. Wciągający!

Jeśli nie masz czym zaskoczyć swoich gości, zrób to ciasto czekoladowe. Wciągający!

0
272

Pasji do czekolady nie można zignorować! To ciasto czekoladowe o idealnie zbilansowanej recepturze zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

To ciasto jest z czymś następnie! Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt połączony z kremem czekoladowym doprowadzi Twoje kubki smakowe do szaleństwa.

Składniki:

Herbatnik:

  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku;

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki grubej soli;
  • 1 duże jajko;
    • 1/2 szklanki mleka;
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego;
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1/2 filiżanki gorącej wody (kawa).

    Krem:

    • 1 szklanka okruchów czekolady mlecznej;
    • 1/2 szklanki śmietany;
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
    • Metoda gotowania:

      • Rozgrzać piekarnik y do 180 stopni. Weź szklaną lub ceramiczną formę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem, a następnie posmaruj masłem.
      • Połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w misce miksera.
        • Dodaj jajko, mleko, olej roślinny i wanilię, następnie ugniataj w mikserze na niskich obrotach, aż będzie gładkie.

        • Wlej wrzątek do masy i delikatnie wymieszaj – ciasto będzie bardzo cienkie.
        • Wypełnij przygotowany formularz ciastem. Piecz przez 35-40 minut, sprawdź ciasto drewnianą wykałaczką pod kątem gotowości, jeśli nie ma na nim śladów – biszkopt gotowy!
        • Schłodź biszkopt na 10 minut w formie, a następnie kontynuuj proces chłodzenia poza foremką na talerzu.

            Podczas pieczenia biszkoptu będziesz miał czas na gotowanie krem. W średnim naczyniu, przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych, rozpuść kawałki czekolady.
          • Ustaw kuchenkę mikrofalową na 500 W i sprawdzaj co 30 sekund, aż całkowicie się rozpuści.
        • Do rozpuszczonej czekolady dodaj śmietanę i wanilię, następnie mieszaj, aż mieszanina nie stanie się jednorodna i przewiewna.
        • Rozprowadź śmietanę na biszkopcie i wstaw do lodówki.

        Voila! Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z przewiewnym kremem jest gotowe.

        Źródło: lifter.com.ua

    NO COMMENTS