Home Kuchnia Niesamowita świąteczna potrawa to prawdziwy przysmak, który zawsze przygotowuję na wakacje

Niesamowita świąteczna potrawa to prawdziwy przysmak, który zawsze przygotowuję na wakacje

0
300

Od dzieciństwa wielu zna takie danie, ka do galaretowatego języka, który matki często gotowały na wakacje i kładły na stole, zachwycając gości.

Jednak zwykła galareta nie jest jedyną opcją, a znacznie smaczniejsze i ciekawsze danie można przygotować z języka.

Do gotowania potrzebne są następujące składniki:

  • ozór wieprzowy, 500 g;
    czosnek, 3 ząbki;
  • ocet ryżowy lub jabłkowy lub zwykły, 2 łyżki;
  • rafinowany olej roślinny, 3 łyżki;
  • sos sojowy, 2 łyżeczki;

  • woda, 2,5 łyżki;
    • sól i cukier za pół łyżeczki. l;
    • pieprz czarny, ziele angielskie, chmiel-suneli do smaku.

    Proces gotowania jest bardzo prosty:

    • Umieść język w zimnej wodzie, a następnie gotuj, doprowadzając do wrzenia .
  • Pierwsza woda musi zostać osuszona, po czym język należy gotować przez 1,5 godziny w nowej wodzie. Następnie język powinien całkowicie ostygnąć.
  • Język należy wyjąć z patelni, a następnie wstawić do zimnej wody na 15 minut. Gdy się położy, łatwo będzie mu zdjąć skórę.
  • Mięso należy pokroić na małe kawałki.
  • Nadszedł czas na przygotowanie marynaty. Aby to zrobić, musisz ugryźć wodę, dodać masło i sól z cukrem, a także inne przyprawy do smaku. Ostateczny smak dressingu powinien być słodko-kwaśny, aby na tej podstawie można było dostosować smak.

  • Mięso wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Teraz całą kompozycję można wypełnić marynatą.
  • Mięso przykrywa się pokrywką i przesyła na noc do lodówki.
  • Kiedy wszystko jest gotowe, możesz cieszyć się niezrównanym smakiem. Ponadto konsystencja takiego języka przypomina gęsią wątróbkę.

  • Źródło: duck.show

    Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku: