Zauważono, że najsmaczniejsze są sałatki, w których ilość składników jest niewielka.
Powodem jest organiczne połączenie smaku różnych składników. Marynowana cebula i mięso dodadzą pikantnych nut danie.
Do gotowania potrzebne są następujące składniki:
- filet z kurczaka, 300 g;
- łuk, 1 sztuka;
- jajka, 3 szt.;
- pomidor, 1 szt .;
- cukier, 1 łyżka;
- ocet, 2 łyżki;
- majonez, 2 łyżki;
- sól pieprz.
Jak gotować:
- Jajka należy ugotować i pokroić w kostkę;
- Pomidora pokroić w kostkę (aby sałatka nie kapała w przyszłości, pomidora przeciąć na dwie połówki, usunąć część nasion z środek małą łyżeczką, a następnie pokrój);
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, dodać do niej cukier i ocet, odstawić do marynowania;
- Mięso z kurczaka zagotować w wodzie z dodatkiem soli i przypraw, następnie schłodzić i pokroić w kostkę;
- Wyciśnij cebulę, aby pozbyć się octu.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw majonezem i podawaj.
Sałatka będzie mają ciekawszy smak, jeśli cebula jest czerwona (też jest to potrzebne wstępnie marynować). Mięso z kurczaka można wędzić lub upiec w piekarniku – to wzbogaci smak sałatki oryginalnymi, pikantnymi nutami.
Niektórzy lubią dodawać trochę kostki ser do naczynia.
Źródło: duck.show
Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij znajomym z Facebooka: